Pages

Wednesday, 18 January 2017

new year, new me? nah!

Hi guys. happy 2017. a bit late but hehh. happy new year :P

anyways, setelah sekian lama blog ni terbiar. paling last pun post pasal tugas di uni. kalau tidak, tidakla tu aku buat apa apa dalam blog ni. ohya and i decided to mix languages according to what i wanted to post. something like this, di mana aku campur ja English to Malay. like how i think. sebab honestly? my mind tidak dalam satu bahasa saja. kadang campur campur. so, why not kan? sebelum ni rasa the need to improve my english and i need to write more tapi tidak pun aku banyak tulis tulis hahaha. mina, minaa. jadi, conclusion dia, suka hati kau la mina. yang penting orang boleh faham apa kau tulis. itu pun kalau orang baca apa kau tulis *cough*loser*cough*

still tahun baru and masih jomblo tegar. mungkinlah because you never know what might come in the future. tapi so far, alhamdulillah. tiada jugalah kecewa sampai mau bunuh diri. masih waras lagi. sakit tu perkara biasalah. masing masing boleh tau apa rasa dia. tidakkanlah aku mau explain panjang panjang sinikan? pandai pandailah kamu.

some things i've learned from last year tapi nanti nanti la aku share. but basically, that's how life is. ada masa kau happy, ada masa kau sedih, ada masa kau tetiba gila, and ada masa kau be life idgaf. apa orang kata tu tidak payahlah mau kisah sangat. yang penting kau tau apa kau buat and kau yakin Allah tau apa kau buat. dari situ kau boleh berjaga jaga la kan.

so, selama berapa tahun sudah di Indonesia ni, bahasa pun macam macam sudah di belajar and masih lagi belajar sekarang. hahaha. English Malay tu mestilah. Indonesia boleh boleh sudah. Jawa? masih belajar lagi tapi bolehlah faham faham sikit. Ganu Klate sekarang jarang sudah but paling latest Kedah la. since Syud sebelum ni pun banyak ajar and now Nabil pun ajar ajar juga. boleh la try try. kononnya la. tapi mostly kalau depan depan pun dengan dorang ni, memang aku diam ja la sebab observe cara cakap dorang. hahaha.

resolution tahun ni? hmm.. biarlah sendiri ja yang tau sebab of course masing masing adakan? nanti lain hari kalau rajin, aku share la juga. kalau pasal blog ni, ingat mau merajinkan diri untuk post more. tapi we'll see how it goes.

Friday, 25 November 2016

Doctoring Module Assignment : Reflection on video watching #1

Dosen Indonesia di Universitas Pittsburgh - Liputan Feature VOA November 2011



1. Apa yang menurut anda paling menarik dari video tersebut?
Bahasa Inggeris sebagai bahasa yang harus dipelajari anak-anak Indonesia.

2. Apa yang membuatnya jadi menarik?
Semangat Bapak Bambang Pramonto dan Ibu Sera Linardi dalam mempertahankan bahasa inggeris

3. Adakah kesan dalam video tersebut yang menginspirasikan dan memberi semangat bagi anda? semangat/inspirasi apa itu? Deskripsikan sedetail mungkin.
Video ini menginspirasikan saya kerana minat saya dalam bahasa inggeris sangat tinggi dan kerana saya juga mahasiswa kedokteran, paling tidak memfasihkan bahasa inggeris supaya bisa berkomunikasi dengan teman sejawat yang lain di luar negeri. Sehinggakan Bapak Bambang sendiri mengambil beberapa anak Indonesia untuk menjadi asistennya dan pada masa yang sama mendidik mereka dalam bahasa inggeris. selain itu juga, beliau tidak mengambil kira yang asistennya ini tidak fasih dan anak asli Indonesia, beliau tegas dalam mendidik mereka. dan pada saya itu, ingin mendisiplinkan diri bukan sahaja untuk bahasa inggeris tetapi juga mata kuliah yang lain.

4. Bila anda di minta untuk menggunakan video ini untuk memberikan inspirasi orang lain, khususnya sesama teman mahasiswa kedokteran, pesan apa yang akan anda sampaikan ke teman anda tersebut?
Sebagai mahasiswa kedokteran, bahasa inggeris seharusnya di genggaman karena dengan itu mempermudahkan kita sekiranya kita dalam apa jua bentuk komunikasi dan salh satunya sekiranya sambung pengajian ke luar negeri.

5. hal-hal lain yang inspiratif, terutama untuk anda sendiri.
bahasa inggeris mungkin bukan bahasa ibunda ku tetapi dengan melihat kesemangatan beliau berdua, Bapak Bambang Pramonto dan Ibu Sera Linardi, dalam memperjuangkan dan memperluaskan lagi untuk penguasaan bahasa inggeris kepada anak-anak Indonesia.

Doctoring Module Assignment : Reflection on video watching #2

Dr Sukwan Handali, Peneliti Indonesia di CDC Amerika - Liputan Feature VOA 



1. Apa yang menurut anda paling menarik dari video tersebut?
 Cita-cita dan semangatnya Dr. Sukwan Handali yang ingin mengurangi terkenanya penyakit cacing pita dan malaria yang banyak di Papua.

2. Apa yang membuatnya jadi menarik?
Semangat beliau untuk menuju ke cita-citanya itu sehingga biarpun beliau telah tamat pengajian di Tulane University dan bekerja sebagai peneliti di CDC, beliau telah pun menghantar barang-barang ke rakan-rakannya di Papua untuk penelitian selanjutnya.

3. Adakah kesan dalam video tersebut yang menginspirasikan dan memberi semangat bagi anda? semangat/inspirasi apa itu? Deskripsikan sedetail mungkin.
Beliau membuatkan saya untuk jadi lebih semangat dan teruskan usaha untuk mencapai cita-cita. Beliau juga seorang yang berpengetahun tetapi tidak sombong dan kedekut dalam berkongsi ilmu, dimana sebagai mahasiswa, itu patut dicontohi.

4. Bila anda di minta untuk menggunakan video ini untuk memberikan inspirasi orang lain, khususnya sesama teman mahasiswa kedokteran, pesan apa yang akan anda sampaikan ke teman anda tersebut?
dengan kejujuran dan keikhlasan ingin membantu masyarakat, kita akan dibantu untuk dipermudahkan dalam meneliti lebih lagi untuk mencapai target meminimaliasirkan jumlah pasien dalam sesuatu penyakit.

5. hal-hal lain yang inspiratif, terutama untuk anda sendiri.
untuk membuat sesuatu itu, perlulah dari hati dan minat dari diri sendiri karena perkara tersebut akan dilakukan ikhlas dari hati. sama seperti Dr. Sukwan Handali. karena kesungguhan beliau menginspirasikan saya